Cum a modificat COVID19 accesul româncelor la avortul la cerere?
Actualizare octombrie 2020. Ministerul Sănătății a colectat date de la 134 de spitale de stat și 16 spitale, clinici și cabinete private. Dintre spitalele de stat:
55 fac avorturi la cerere (și unul face avort medicamentos) în prezent (42.3%)
78 NU fac avorturi la cerere în prezent (57.7%)
În 2020 (ianuarie-iulie) au fost efectuate 3360 de întreruperi de sarcină la cerere, spre deosebire de 5840 î
În aceeași perioadă din 2019 (a scăzut numărul întreruperilor de sarcină la cerere cu 42.5%)
În 2020 (ianuarie-iulie) au fost efectuate 4119 de avorturi terapeutice, spre deosebire de 4987 în aceeași perioadă din 2019 (a scăzut numărul întreruperilor de sarcină la cerere cu 17.4%)
În timpul stării de urgență s-au efectuat 637 de avorturi le cerere și 1261 de avorturi terapuetice. (aproximativ 13 avorturi la cerere pe zi și 25 de avorturi terapeutice pe zi, în condițiile în care în anul 2018, 188 de femei au apelat la acest serviciu medical zilnic)
În timpul stării de alertă s-au efectuat 1213 avorturi la cerere și 1847 de avorturi terapeutice. (aproximativ 24 de avorturi la cerere pe zi și 37 de avorturi terapeutice pe zi, în condițiile în care în anul 2018,188 de femei au apelat la acest serviciu medical zilnic)
22 de spitale au declarat că nu au realizat nicio întrerupere de sarcină (nici la cerere, nici terapeutică) în perioada ianuarie-iulie 2019 și ianuarie-iulie 2020.
14 spitale au declarat că nu au realizat nicio întrerupere de sarcină TERAPEUTICĂ în perioada ianuarie-iulie 2019 și ianuarie-iulie 2020.
45 de spitale au declarat că nu au realizat nicio întrerupere de sarcină LA CERERE în perioada ianuarie-iulie 2019 și ianuarie-iulie 2020.
98 de spitale au declarat că nu au realizat nicio întrerupere de sarcină LA CERERE în timpul stării de urgență (73.1%)
58 de spitale au declarat că nu au realizat nicio întrerupere de sarcină TERAPEUTICĂ în timpul stării de urgență (43.4%)
98 de spitale au declarat că nu au realizat nicio întrerupere de sarcină LA CERERE în timpul stării de alertă (până la 31.08.2020)
51 de spitale au declarat că nu au realizat nicio întrerupere de sarcină TERAPEUTICĂ în timpul stării de alertă (până la 31.08.2020)
Motivele invocate cel mai des de spitalele în care nu se efectuează întreruperi de sarcină la cerere sunt următoarele:
Pentru unitățile care își desfășoară activitatea ca maternități suport COVID structurile destinate mai multor tipuri de intervenții, inclusiv avortul la cerere, sunt utilizate în prezent pentru efectuarea altor manopere medicale din spital;
Nu efectuează în această perioadă de pandemie avorturi la cerere deoarece nu există circuite separate de acces față de spital;
Refuz bazat pe încălcarea convingerilor morale ale medicilor, în baza Codului de Deontologie Medicală al Colegiului Medicilor din România;
Legea privind reforma în domeniul sănătății nu prevede obligativitatea medicilor de a oferi servicii medicale la cerere. De asemenea asigurarea de malpraxis atât a medicului, cât și a spitalului nu acoperă eventuale daune civile pentru niciun serviciu medical la cerere. În caz de malpraxis la efectuarea acestei manevre, răspunde în exclusivitate medicul
Avortul la cerere nu este decontat de casa de asigurări de sănătate, nu intră în contractul de furnizor de servicii medicale.
Actualizare 11.05.2020 În perioada 4-11 mai 2020, împreună cu Asociația SEXUL vs BARZA, am recontactat cele 60 de spitale care la cercetarea din aprilie 2020 ne-au comunicat că nu fac întreruperi de sarcină în baza ordinului MAI, din cauza crizei coronavirus
Dintre cele 60 de spitale, 20 fac din nou întreruperi de sarcină la cerere;
6 spitale ne-au transmis că nu fac deloc întreruperi de sarcină la cerere, cu toate că figurau în baza noastră de date ca fiind spitale unde se fac în mod normal întreruperi (potrivit cercetării din 2019/2020) și nu ne-au transmis că nu fac întreruperi de sarcină în mod normal nici în cadrul primei cercetări din aprilie 2020 privind accesul la întreruperile de sarcină în timpul pandemiei;
În București, unde exista un singur spital privat unde se puteau face întreruperi de sarcină, acum se pot face și la Maternitatea Polizu;
Circulara Ministerului Sănătății nu a ajuns în toate spitalele; prin urmare, multe dintre ele continuă să aibă în vedere doar ordinul MAI din 23 martie 2020 și să își justifice decizia de a nu efectua întreruperi de sarcină pe baza lui;
Unele spitale – în care noua circulară, din 27 aprilie, a ajuns – continuă să nu facă întreruperi de sarcină la cerere pentru că își bazează deciziile pe documente provenite de la conducerea spitalului;
Unele spitale continuă să nu își justifice decizia de a nu face întreruperi de sarcină la cerereși nu ne-au comunicat dacă circulara a ajuns sau nu la conducerea și la medicii din spitalele respective.
În concluzie, potrivit metodologiei noastre, în prezent, doar 31 spitale de stat și 5 spitale/clinici private din România oferă în prezent întreruperi de sarcină la cerere.
Harta cu spitalele de stat și clinicile private care fac întreruperi de sarcină în România la data de 11.05.2020
Harta cu spitalele de stat și clinicile private care fac întreruperi de sarcină în România la data de 11.05.2020
Situația avortului la cerere în România pre-pandemie:
Raport Centrul FILIA aprilie 2019
În luna aprilie 2019, înaintea sărbătorilor de Paște, Centrul FILIA a realizat o cercetare asupra respectăriii dreptului la avort în România. Deși această procedură medicală este clar acceptată și reglementată în legislația română, raportul ”Refuzul la efectuarea avortului la cerere în România” a demonstrat că, în fapt, accesul la avort este dificil în multe județe din România, și că acesta este și mai îngrădit pe perioda posturilor religioase.
”A nega dreptul femeilor la întreruperi de sarcină în condiții sigure constituie un act de violență împotriva femeilor.”
Accesul la avort la cerere în timpul pandemiei COVID19- spitale de stat
Pornind de la această realitate, echipa Centrului FILIA a vrut să afle care este impactului ordinului militar MAI din 23.03.2020 de suspendare a internărilor pentru intervențiile chirurgicale și alte tratamente și investigații medicale spitalicești care nu reprezintă urgență și care pot fi reprogramate.
În România există aproximativ 220 de spitale care au secție/ ambulator de ginecologie în care se pot face teoretic avorturi la cerere. În perioada 13-17 aprilie, am sunat la 112 spitale (care figurau în baza noastră de date ca fiind spitale în care se fac întreruperi de sarcină la cerere în mod normal) și am aflat că:
- doar 12 spitale (11%) dintre cele 112 făceau întreruperi de sarcină la cerere, dar în majoritatea cazurilor doar dacă sarcina a depășit 12 săptămâni;
- nici unul dintre spitalele de mai sus nu era din București.
Accesul la avort la cerere în timpul pandemiei COVID19- spitale private
Am auzit multe voci care le îndrumau pe femei să meargă la clinici sau spitale private pentru a face avort în această perioadă. În ultima săptămână am reușit să intrăm în contact cu 42 de clinici, spitale și rețele private de sănătate, iar acestea sunt datele:
🦠5 dintre ele sunt închise
🦠10 dintre ele nu au infrastructura medicală necesară
🦠în 2 dintre ele se poate face avort medicamentos
🦠5 dintre ele fac avorturi la cerere.
Cercetarea ne-a arătat că trei mari rețele de sănătate din România nu fac întreruperi de sarcină la cerere:
REGINA MARIA – Rețeaua Privată de Sănătate
Sanador
Medicover Romania
În București, singurul spital privat cu care am putut intra în contact și în care se fac avorturi este Medlife.
Dacă vrei să ne împărtășești experiența ta legată de accesul la avort, ne poți contacta la office@centrulfilia.ro, Facebook Centrul FILIA, Instagram Centrul FILIA sau la 021 313 80 24.